Messor barbarus

Het mierenras Messor barbarus is een van de meest fascinerende en mysterieuze dieren op aarde. De insecten in deze groep bestaan al meer dan 150 miljoen jaar, en ze zijn nog steeds niet zo bekend als ze zouden moeten zijn. Dat komt deels omdat we hun verbazingwekkende capaciteiten pas onlangs hebben ontdekt. Mieren zijn een soort sociale insecten die “omni”- of “supersociaal”-mieren worden genoemd, wat betekent dat deze mieren in grote kolonies leven.

Deze kolonies kunnen tot duizenden mieren tellen die samenleven zonder dat er andere wezens in de buurt zijn. Veel van deze mieren vertonen ook superkrachten, zoals het vermogen om zich zeer snel te verplaatsen of explosieve ondergrondse nesten te maken, tunnels genoemd, om hen te helpen overleven op ruw terrein. Hier zijn enkele dingen die je moet weten over het mierenras.

Wat is het mierenras?

Het mierenras is een van de meest fascinerende dieren op aarde. Ze zijn ingedeeld bij de “superorde” Homo, wat betekent dat mieren intelligenter zijn dan veel andere dieren in dezelfde groep. Mieren behoren ook tot de meest fantastische wezens op aarde.

Ze hebben het vermogen om over muren, plafonds en andere gladde oppervlakken te kruipen, zoals een mens dat doet als we over daken lopen. Van sommige mieren is zelfs bekend dat ze over plafonds kunnen rennen! Ze zijn ook in staat om hun kop in de kleinste spleten te steken, zoals een bij, om voedsel te bemachtigen. Mieren kunnen jaren leven zonder te eten. Ze metaboliseren geen voedsel zoals wij, dus hoeven ze niet zo vaak te eten. Ze zijn ook super sociaal, en leven in grote kolonies. Als een koningin-mier sterft, vormt de rest van de mieren een “weduwemakers”-rol en steekt andere kolonies dood – een gedrag dat bekend staat als kolonie-zelfmoord.

Messor barbarus: de grootste mier ter wereld.

De grootste mier ter wereld is Messor barbarus, een soort die voorkomt in Latijns-Amerika en de Caraïben. Messor barbarus is een mierennest ter grootte van een millimeter. Hij werd ontdekt door Carl Akeley in 1869, en men schat dat er ongeveer 10.000 van deze reuzenmieren in de wereld zijn. Een van de redenen waarom Messor barbarus zo groot is, is omdat hij leeft in omgevingen met een zeer hoog zoutgehalte. Het zijn niet alleen de mieren die vreemd zijn in de grote wereld van Messor barbarus. De reuzensoort is ook ongewoon omdat er maar één mierensoort in kolonies leeft. De meeste Messor soorten hebben twee tot zes kolonies per hectare.

Mieren als spionnen

Spionnen zijn een ander type sociaal insect dat in grote kolonies leeft. Dit zijn niet de soort waar je aan denkt in de zin dat ze allemaal vrouwelijk zijn, maar ze hebben wel mannetjes die helpen met de opvoeding van de kinderen en andere taken. De mannetjes zwerven vaak rond op zoek naar suiker en eiwitten, terwijl de vrouwtjes al het zware werk doen. Wanneer het tijd is om eitjes te leggen en larven te produceren, kruipen de vrouwtjes letterlijk in de nesten en leggen hun eitjes in de werksters, die ze dan voeden en de larven grootbrengen.

Mieren zijn bestuivers

Bestuivers zijn insecten die planten aan voedingsstoffen helpen door ze op te eten (in het geval van bijen en andere bestuivers krijgen planten hun nectar). Sommige van deze insecten vervoeren ook stuifmeel, dat essentieel is voor de bevruchting en de ontkieming van zaden. De meeste insecten leggen eieren, maar sommige zijn vruchtbaar als ze volwassen zijn en zich geslachtelijk kunnen voortplanten.

Categories: Dieren